Vi har samlat ihop några recept på nyttiga och bra alternativ för frukost, lunch och middag. Självklart kan du äta de olika rätterna när du vill på dagen – så om du vill äta ett recept på frukost till middag så går det jättebra. Alla recepten är utvalda att ha ett lågt kalorieinnehåll och passar bra att variera.

Frukost & mellanmål

Äggröra med spenat och fetaost

Ingredienser:

  • 2 ägg (ca 140 kalorier)
  • En handfull färsk spenat (ca 10 kalorier)
  • 1 msk smör eller olivolja (ca 100 kalorier)
  • 20 g fetaost (ca 70 kalorier)
  • Salt och peppar efter smak

 

Instruktioner:

  1. Vispa äggen lätt i en skål och tillsätt lite salt och peppar.
  2. Hetta upp smöret eller olivoljan i en stekpanna över medelhög värme.
  3. Tillsätt spenat i stekpannan och stek den tills den blir mjuk och vissnar något.
  4. Tillsätt de vispade äggen till stekpannan och rör om kontinuerligt tills äggen är väl blandade och tillagade.
  5. Smula fetaosten över äggröran och rör om tills osten smälter och blandas in i äggen.
  6. Servera äggröran varm och njut av en näringsrik, lågkalori frukost.
Kaneldoftande müsli med äpple, blåbär och kesoyoghurt

1 PORTION
• 3 msk rostade havregryn
• 1 msk nötmix
• 1/2 msk solrosfrön
• 1,5 tsk psylliumfrön 
• kanel
• kardemumma
• 1,5 dl naturell lättyoghurt 0,5% 
• 1 dl keso 1,5 %
• ½ litet rött äpple med skal
• 1 msk blåbär

1. Blanda de rostade havregrynen med nötmix, solrosfrön och psylliumfrön. Krydda med kanel och kardemumma.

2. Blanda keso och lätt yoghurt. Häll på müslin och toppa med skuret äpple och blåbär

3. Pudra lite kanel över

Kesoplättar med jordgubbar, koriander och chili

1 PORTION

1 dl minikeso 125 g

1 dl rostade gryn 35 g

1 ägg

0,5 msk psylliumfrön 7,5 g

0,5 tsk rapsolja 2,5 g

125 g jordgubbar

0,5 tsk malda korianderfrön

örtsalt

1 krm chiliflingor

citronmeliss eller rivet limeskal

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa upp ägget till ett poröst skum. Blanda i rostat gryn, koriander, örtsalt och psylliumfrön. Låt stå i någon minut.
  2. Lägg 2 msk keso vid sidan och bland i resten i äggröran. Värm en teflonpanna, häll i oljan och klicka ut till små kesoplättar. Sänk värmen till medeltemperatur och vänd när de stelnat.
  3. Blanda i chiliflingor, citronmeliss eller rivet limeskal med jordgubbarna.
  4. Servera plättarna med jordgubbsröran och klicka en matsked keso ovanpå.
Keto-yoghurt med bär

Ingredienser:

  • ½ kopp grekisk yoghurt (ca 100 kalorier)
  • ¼ kopp hallon (ca 15 kalorier)
  • ¼ kopp blåbär (ca 20 kalorier)
  • 1 msk mandelsmör (ca 80 kalorier)

Instruktioner:

  1. Blanda grekisk yoghurt och mandelsmör i en skål tills det är jämnt fördelat.
  2. Toppa med hallon och blåbär.
  3. Njut av din äggfria keto-frukost!

Denna enkla och smakrika yoghurt med bär ger en härlig kombination av smaker och innehåller cirka 215 kalorier. Yoghurten och mandelsmöret ger protein och hälsosamma fetter, medan bären ger antioxidanter och fiber. Tänk på att kaloriinnehållet kan variera beroende på specifika märken och mängden av ingredienser.

Lunch & middag

Tonfiskomelett med röda linser & råkostsallad

1 PORTION
• 1 ägg 55 g
• 1 äggvita 35 g
• 1 msk vatten
• 75 g tonfisk i vatten
• ½ dl strimlad purjolök 15 g
• ½ dl kokta röda linser 40 g
• ½ tsk rapsolja
• ½ rödbeta 35 g
• ½ dl vitkål 17 g
• ½ litet rött äpple 30 g
• 1 näve bladsallad 20 g
• 10 st sockerärtor 40 g
• 1 tsk äppelcidervinäger 5 g
örtsalt och peppar

1. Koka de röda linserna enligt anvisning på pa ketet. Vispa ihop ett ägg med äggvitan och 1 msk vatten. Fräs purjolöken i oljan och lägg i tonfisk och linser.
2. Krydda med örtsalt och peppar. Häll på äggen och låt omeletten stelna sakta på medelhög värme.
3. Riv rödbetan, vitkålen och äpplet.
Blanda ihop och krydda med äppelcidervinäger, örtsalt och peppar.
4. Servera omeletten med råkostsalladen, salladsblad och sockerärtor.

Grillad kycklingsallad med quinoa och avokado

Ingredienser:

  • 150 g grillad kycklingbröst 
  • ½ kopp kokt quinoa 
  • 1 kopp blandad sallad 
  • ½ avokado, skivad 
  • ¼ rödlök, tunt skivad 
  • 10 körsbärstomater, halverade 
  • ¼ kopp skivad gurka 
  • 2 msk solrosfrön
  • Färsk koriander eller persilja för garnering
  • Salt och peppar efter smak

Dressing:

  • 1 msk olivolja 
  • 1 msk färskpressad citronjuice 
  • ½ tsk dijonsenap 
  • 1 tsk honung 

 

Instruktioner:

  1. Grilla eller stek kycklingbröstet tills det är genomstekt. Låt det vila och skär sedan i skivor.
  2. Blanda quinoa, blandad sallad, avokado, rödlök, körsbärstomater och gurka i en stor skål.
  3. Förbered dressingen genom att blanda olivolja, citronjuice, dijonsenap och honung i en separat skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg de skivade kycklingbröstet över salladen och strö solrosfrön över.
  5. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt för att säkerställa att alla ingredienser är jämnt täckta.
  6. Toppa med färsk koriander eller persilja för garnering.

 

Denna grillade kycklingsallad med quinoa och avokado är rik på protein från kycklingbröstet och solrosfrön. Den ger cirka 500 kalorier och en bra mängd protein för en tillfredsställande lunchmåltid. Kom ihåg att kalori- och proteininnehållet kan variera beroende på de specifika mängderna och märkena av ingredienser.

 

Proteinrik linssoppa med grönsaker

Ingredienser:

  • 1 kopp torkade gröna eller röda linser
  • 1 gul lök, hackad 
  • 2 vitlöksklyftor, hackade 
  • 2 morötter, tärnade 
  • 2 selleristjälkar, tärnade 
  • 1 röd paprika, tärnad 
  • 4 koppar grönsaksbuljong 
  • 1 tsk olivolja 
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk persilja för garnering

Instruktioner:

  1. Skölj linserna noggrant och sätt åt sidan.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull över medelvärme. Tillsätt lök, vitlök, morötter, selleri och paprika. Stek i cirka 5 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
  3. Tillsätt linser, spiskummin, paprika och timjan i kastrullen. Rör om för att blanda väl.
  4. Häll i grönsaksbuljong och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda under lock i cirka 20-25 minuter tills linserna är mjuka.
  5. Smaka av soppan med salt och peppar efter behov.
  6. Servera soppan varm och garnera med färsk persilja.

 

Denna proteinrika linssoppa med grönsaker ger cirka 500 kalorier och är ett näringsriktigt vegetariskt alternativ. Linserna är en utmärkt källa till protein och fiber, medan grönsakerna ger viktiga vitaminer och mineraler.

Ugnsbakad lax med citron och sparriswok

1 PORTION

• 150 g lax med skinn

• rivet skal från ½ citron + några droppar saft

• salt och peppar

• 5 st sparris 50g

• 1 st morot 70 g

• rättika 60 g

• 1 näve gröna blad 20 g

• ½ dl kidneybönor 35 g

• 2 rödlöksringar 20 g .

• pressad citron

• olivolja

• salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär några skåror längs med laxbiten, skär inte igenom helt. Tvätta citronen och riv av det gula på skalet. Blanda citronskal med 1 msk olivolja, pressa i lite citronsaft, smaka av med salt och peppar och strö över den härliga blandningen över laxen.
  3. Ugnsbaka cirka 12-15 minuter.
  4. Strimla morot och rättika i tunna stavar. Bryt av och släng den nedersta delen på sparrisen, dela resten i bitar. Woka i teflonwok/ panna, smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med en sallad på blad, röda bönor och rödlök. Smaka av med pressad citron och eventuellt mer salt och peppar.
Kyckling i ugn med färska örter

1 PORTION

• 125 g kycklingfilé

• 1 litet knippe färsk timjan

• 1 litet knippe basilika

• 1 vitlöksklyftor

• 2 msk olja

• mald koriander

• mald paprika

• ½ morot 35 g

• 1 palsternacka ca 70 g

• 1,5 msk naturell lättyoghurt 0,5%

• 1,5 msk kesella lätt 1%

• 2 soltorkade tomater

• 1 näve gröna blad 20 g

• ½ röd paprika 50 g

• 2 msk purjolök 10 g

• salt och peppar

 

  1. Klipp soltorkade tomater i mycket små bitar, blanda ihop med yoghurt och kesella. Smaka av med salt och peppar. Såsen behöver stå en stund för att tomaterna ska mjukna och ge smak.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka timjan och basilika, pressa i vitlök och blanda med ½ tsk olja. Krydda kycklingen med mald koriander, mald paprika, salt och peppar.
  3. Bryn kycklingen i en panna i ½ tsk olja. Lägg kycklingen på skärbrädan, skär ett snitt längs med filén och fyll med ört- och vitlöksblandningen. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med folie över.
  4. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. Lägg dem på ett bakpapper, strö över lite olja, salt, peppar och blanda runt. 
  5. Ställ kycklingformen i ett hörn på plåten med grönsaker och baka av allt cirka 20 minuter. När kycklingen är klar – avsluta med att strö över färsk timjan.
  6. Servera med såsen, sallad, paprika och purjolök.

 

Het currysoppa med kyckling och linser

1 PORTION

• 125 g kycklingfilé

• 1/2 msk röd curry paste

• 1 krm spiskummin

• 1 krm paprikapulver

• 1/2 msk tomatpuré

• 1 msk asiatisk fisksås

• 1/2 gul lök 

• 1 vitlöksklyfta

• olja

• 6-8 dl vatten

• 2 msk gröna okokta linser

• 2 stora broccolibuketter 100 g

• ½ röd paprika

• 1 msk kesella kvarg 1%

• salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Bryn kyckling, hackad lök, pressad vitlök och currypasta på medelsvag värme i en kastrull eller panna.
  2. Häll på vatten och linser. Koka under lock tills linserna är nästan färdiga, enligt koktid på paketet.
  3. Krydda med spiskummin, tomatpuré, fish sauce och paprikapulver.
  4. Lägg i delade broccolibuketter och paprika skuren i stavar. Koka i ytterligare cirka 2 minuter till.
  5. Smaka av med örtsalt och peppar, servera med en klick kesella.
Torsk De Lux

1 PORTION
• 150 g torsk eller annan vit fast fisk
• 2 skivor lufttorkad skinka 30 g
• 3 st champinjoner 45 g
• 3 msk strimlad purjolök 15 g
• 5 coctailtomater 60 g
• 1 vitlöksklyfta 3 g
• 50 g haricots verts
• stor morot 50 g
• 2 blomkålsbuketter 50 g
• 1 näve sallad 20 g
• ½ tsk MCT-olja (eller olivolja)
• ½ tsk äppelcidervinäger 2,5 g
• ½ tsk franska örter
• ½ tsk färsk riven ingefära
• mineralsalt och peppar
• citron

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg ut torskfiléerna i en ugnsfast form. Strimla lufttorkad skinka och purjolök. Klyfta champinjoner, hacka vitlök och dela cocktailtomaterna. Blanda allt i
en bunke, krydda med mineralsalt och peppar. Täck fisken med blandningen och tillaga i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter beroende på fiskens höjd.

3. Skala och skär moroten i tunna stavar, tunnare än haricots vertsens storlek. Koka haricots vertsen och moroten i lättsaltat vatten. Koka blomkålen i 2 minuter.

4. Blanda olja, vinäger, franska örter, riven ingefära och citron till en vinägrett. Häll den över de kokta grönsakerna.

5. Servera fisken med de kokta grönsakerna på en salladsbädd.

Kallrökt kalkon med rotfruktsplättar och currykeso

OBS detta är för 2 PORTIONER

• 200 g kallrökt kalkonbröst
• 1 ägg 55 g
• 1 morot 70 g
• 1 st kålrot 70 g
• dl strimlad purjolök
• gul lök 60 g
• 1 tsk olja
• 1 stor näve bladgrönt 40 g
• 6 st rädisor
• 1 dl kikärtor
• 1 dl keso 1,5 % 100 g
• 1 knippe färsk eller torkad basilika
• chiliflingor
• tsk curry
• salt och peppar

GÖR SÅ HÄR: 

1. Riv morot och kålrot på ett rivjärn, hacka löken fint. Blanda med purjolök och ägg.

2. Krydda med lite chiliflingor, örtsalt och peppar. Klicka ut 4 plättar och stek dem i 1 tsk olja i en
Teflonpanna på medelvärme, 3-4 minuter på varje sida.

3. Strimla basilika och blanda med keso.

4. Krydda med curry, örtsalt och peppar.

5. Servera med en sallad på bladgrönt, rädisor och kikärtor.

Makrill Wrap och frozen youhurt

1 PORTION

• burk makrill i tomatsås 65 g
• 2 blad romansallat 20 g
• 1 skiva rödlök 16 g
• 3 skivor röd paprika 30 g
• 1 nypa alfalfagroddar 10 g
• örtsalt och peppar
• 2 dl lättyoghurt 400 g
• 1 dl frusna blåbär 60 g
• 1 dl frusna hallon 50 g
• 2.5 msk rostade havregryn 13 g
• 1 msk psylliumfrön 15 g
• citronmeliss

GÖR SÅ HÄR:

1. Kör bär, yoghurt, rostade havregryn och psylliumfrön i en mixer. Stoppa den vid behov och rör om i blandningen då den kan tjockna fort av kylan.

2. Lägg ut romansallat bladen, fyll dem med makrill, finhackad rödlök, paprika och alfalfagroddar. Krydda med örtsalt och peppar och rulla ihop dem.

3. När yoghurten är färdig rör du ner finstrimmlad citronmeliss

Indisk kycklingwok

1 PORTION

• 125 g kyckling
• 1 msk torkade röda linser eller 0,5 dl kokta
• 1 tsk olivolja
• en mindre morot (ca 35 g)
• ½ palsternacka 35 g
• 0,5 dl strimlad purjolök
• 1/4 gul paprika 
• 1/2 röd chili
• 0,5 dl krossade tomater
• 1 vitlöksklyfta
• ½ tsk mald koriander
• ½ tsk spiskummin
• 1/2 krm kanel
• 2 msk solrosfrön
• 2 msk mungbönsgroddar
• 4 msk kesella 1%
• 1 sallad med långskeppsblad 40 g
• salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Har du torkade linser börjar du med att
koka dem enligt anvisning på paketet.
häll av vattnet och låt dem stå så länge.

2. Strimla kycklingen och bryn den i en panna med ½ tsk olja, krydda med peppar. Lägg kycklingen på ett fat.

3. Skala och skär morot och palsternacka i stavar, Strimla purjolök, skär paprikan bitar och finhacka chilin.

4. Blanda koriander, spiskummin, kanel och vitlök i de krossade tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

5. Börja med att woka morötter och palsternacka i ½ tsk olja. När de börjat bli färdiga lägger du i purjolök, paprika och chili.

6. När grönsakerna är färdiga lägger du i kyckling och linser och häller på de krossade tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

7. Servera med en klick kesella, strö solrosfrön över och gör en sallad på bladgrönt och mungbönsgroddar.

 

Rostbiff med coleslaw och pepparrot

1 PORTION

• 60g rostbiff
• 0,5 dl riven vitkål
• ½ litet rött äpple med skal
• 1 msk purjolök 
• 1 msk naturell lättyoghurt 0,5%
• 1 msk Kesella 1%
• 0,5 tsk dijonsenap
• 0,5 msk solrosfrön
• 1 näve sallad
• 1 tomat
• 0,5 dl vita bönor
• 0,5 dl gurka
• 0,5 msk riven pepparrot
• salt och peppar

1. Råriv rödbeta och äpple, strimla purjolök och blanda med yoghurt, kesella och dijonsenap.
Smaka av med mineralsalt och peppar.

2. Gör en sallad på bladgrönt,
tomater, vita bönor och gurka.

3. Lägg upp sallad, rostbiff och
rödbetsslaw på en tallrik. Strö över
solrosfrön och riven pepparrot